Robert KiyosakiRobert Toru Kiyosaki

amerikai befektető, író, tanár

(Hawaii, 1947. április 8.)

Leginkább a Gazdag Papa márkanév alatt kiadott Gazdag papa, szegény papa sorozatban megjelent motivációs könyveiről, és egyéb kiadványokról ismert. Eddig 15 könyvet írt, amelyek összesen több mint 26 millió példányban keltek el.

Kiyosaki negyedik generációs japán-amerikai, Hawaii-n született és nőtt fel. Szegény apja Ralph H. Kiyosaki (1919-1991), pedagógus volt. Miután leérettségizett a Hilo Gimnáziumban, a New York-i Amerikai Kereskedelmi Tengerészeti Akadémián tanul tovább, ahol tengerésztiszti végzettséget szerez 1969-ben. Később a tengerészgyalogság kötelékében mint helikopterpilóta szolgál a vietnami háborúban. Szolgálataiért ki is tüntették.

Rich Dad1975-ben leszerel és a Xeroxnál kap állást, ahol fénymásolókat árul. 1977-ben saját céget alapít, amely elkezdi árulni az első nejlon és tépőzáras “szörfös” pénztárcákat. A kezdeti mérsékelt sikerek után a cég hamarosan csődbe megy. A nyolcvanas évek elején heavy metal rockzenekarok pólóit árulja, 1997-ben indítja el Cashflow Technologies Inc. nevű cégét, amely birtokolja és kezeli a Rich Dad és a Cashflow brandet.

Gazdag papa, szegény papa

Bár a kezdetektől saját maga adta ki műveit, az utánnyomásokat már a Warner Books a Hachette Book Group USA egyik divíziója jelentette meg.
Cashflow négyszögNapjainkban a könyvek a Rich Dad Press kiadásában jelennek meg. „A pénz csak egy ötlet”. Ha szeretnél több pénzt, változtasd meg gondolkodásmódod, ez Kiyosaki tanácsa, és tudja miről beszél, mert egy időben három műve: a Gazdag papa, szegény papa, a Cashflow négyszög és a Gazdag papa befektetési tanácsai is a The Wall Street Journal, USA Today és a New York Times a 10 legjobban eladott könyv között szerepelt.

Könyveit lefordították a világ összes főbb nyelvére. A 2001-ben megjelent Gazdag gyerek, okos gyerek azzal a szándékkal készült, hogy a szülők megismertessék gyermekeikkel a pénzügyi alapfogalmakat.

cashflow the web game

Létrehozott ezenkívül három Cashflow asztali, és számítógépes játékot és sok “Gazdag Papa” hanganyagot is.

Kiyosaki tanításainak nagy része a passzív jövedelmek létrehozását tűzi ki célul, olyan befektetési lehetőségek segítségével, mint például az ingatlanok, vagy különböző üzleti lehetőségek.

Cashflow négyszög

Az ezekkel való megismerkedés végső célja, hogy az ember képes legyen fenntartani magát kizárólag ilyen forrásokból. Kiyosaki úgy definiálja az “eszközöket”, mint olyanokat, amelyek bevételt hoznak, azaz pénzt raknak a zsebedbe, mint például a bérbe adott ingatlanok vagy üzletek, míg a “forrásokat“, amelyekhez pénzre van szükség, azaz pénzt vesznek ki a zsebedből, mint például a saját lakás-tulajdon, autó, stb. Kiyosaki véleménye szerint a pénzügyi egyensúly nagyon fontos a gazdaggá válás folyamatában.

10 lépésKiyosaki “a pénzügyi műveltséget” a gazdaggá válás módszereinek ismereteként határozza meg. Azt mondja, az életben szükséges ismereteket és képességeket gyakran a gyakorlatban lehet a legkönnyebben megszerezni és vannak olyan fontos leckék, amiket iskolában nem lehet megtanulni.

Azt állítja, hogy a formális oktatás főleg azoknak felel meg, akik alkalmazottak vagy egyéni vállalkozók akarnak lenni, ez pedig egy “ipari korba illő gondolat”. Kiyosaki szerint az anyagi önállóság elérése érdekében ma már üzlettulajdonossá, vagy befektetővé kell válni, passzív bevételre kell szert tenni.

Robert and Kim Kiyosaki

 

Úgy véli, hogy a friss diplomásokat és az érettségivel rendelkezőket az iskolák nem ruházzák fel elegendő tudással, hogy túléljenek a pénzügyi dzsungelben. Ugyanakkor a pénzügyi szakkönyvek túl nehéz és bonyolult fogalmakat használnak. Ezért úgy döntött, hogy leírja, egyszerűen és világosan, azon elveket, amelyeket a Gazdag Papája tanított neki, amelyek hozzásegítették őt a meggazdagodáshoz.

Robert Kiyosaki ihletet és hajtóerőt adott számos sikeres üzletemberek világszerte, akik gyakran megemlítik a profiljukban és interjúik során is. Mint pl. Will Smith, Warren Buffet, Soros György, Donald Trump, Oprah, Justin Bieber és még sokan mások.

Ugyanakkor a hétköznapi embereknél is népszerű, mert könnyen és érdekes módon tudja elmagyarázni, a pénzügyi folyamatokat és  általában a pénzügyeket. Ez az, amiért Ő tekinthető a pénzügyi műveltség és kultúra legfontosabb támogatójának.